Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, moet de btw-wetgeving voor alle schepen binnen 12 mijl anders worden toegepast. Via VNO NCW is VisNed hiertegen in bezwaar gekomen. Maar het ziet er nu naar uit dat het BTW-0 tarief met ingang van 1 januari 2019 niet meer toegepast mag worden bij schepen die niet of nauwelijks buiten de 12 mijlszone komen.
Vorig jaar kondigde de regering het besluit al aan. Afgelopen week was VisNed met VNO NCW aanwezig bij een bijeenkomst op het Ministerie van Financiën over BTW. Daar is ons de onomkeerbaarheid van de beslissing om het 0-tarief niet meer toe te passen bevestigd. Voor de visserij betekent dit dat de staandwant-vloot en de garnalenkotters niet langer het BTW-0 tarief mogen toepassen. Op zich geen lastenverzwaring, maar wel een toename van de administratieve lasten waar de voorfinanciering nog bij komt. Maar het lastigst is het voor de PO’s, de CIV’s en de afslagen, die hun computersystemen moeten aanpassen.
BTW van 6 naar 9 procent
Op die bijeenkomst van VNO NCW werden de gevolgen van de voorgenomen verhoging van 6 naar 9 procent besproken. Dat is van invloed op veel ondernemers. En dat is ook het mooie van onze aansluiting bij VNO NCW dat we in dat grote geheel voluit mogen meepraten. Die BTW-verhoging is voor ons van belang vanwege de vishandel. Voor consumenten wordt de vis zomaar 3% duurder. Net als de kapper, de fietsenmaker, de groenteboer, de bakker en de slager en de horeca, campings en pretparken, zoals De Efteling. Het is een slechte maatregel, die de zwakste sectoren treft. Supermarkten kunnen het nodige opvangen, maar de visspeciaalzaken en de vele versmarkten kunnen dit niet. Het rapport, dat voor VNO NCW is opgesteld hierover, toont dat klip en klaar aan. De plannen worden door de regering pas officieel gepresenteerd met Prinsjesdag en tot die tijd zal VNO NCW haar invloed aanwenden om de boodschap dat dit een slechte maatregel is overal te laten horen. En VisNed lobbyt hard mee, want van te dure vis wordt niemand blij, zeker niet als die hoge prijs veroorzaakt wordt door een verhoogde BTW-heffing.