De mythe dat het meeste plastic in zee van visnetten afkomstig zou zijn is hardnekkig, maar zorgt er wel voor dat er in Brussel steeds maar weer politieke druk op het onderwerp staat. De verplichte recycling van visnetten staat dan ook hoog op de agenda en er komt regelgeving voor. Vanuit VisNed is deelname aan het overleg hierover in Nederland en via EAPO en Europêche gebeurt dat in Brussel.
Er komt sowieso een Europese richtlijn voor het ontwerpen van netten, met daarin recyclebaarheid als criterium. Er worden gesprekken gevoerd over waarom er zoveel verschillende soorten materialen en garen worden gebruikt in een net, en of dat bijvoorbeeld niet anders (minder) zou kunnen. De trein van dit proces is vertrokken. De regelgeving staat na deze zomer in de steigers.
Daarover praten de leveranciers van materialen en pelagische nettenmakers actief mee. Maar vanuit de praktijk van het netten maken in de kottersector en dan met name vanuit de visserij coöperaties, is er tot nu toe bar weinig animo voor deelname. Dat betekent dat er straks regelgeving wordt afgekondigd waarover meegepraat had kunnen worden. Maar dan is het te laat om te klagen.
Het is essentieel dat er praktische kennis wordt ingebracht bij het maken van regels over recycling van visnetten. Praktische kennis over het maken en repareren van netten en over inzameling. Het proces vraagt nadrukkelijk om die inbreng, maar dan moet daar wel de bereidheid en inzet toe zijn.