Een schone zee is de kern van ons imago. Vis is gezond en heeft een extreem lage milieu-afdruk. De vis zwemt in haar eigen schone zeewater en vindt daar haar eigen voer. Daarom is het belangrijk dat we de zee schoon houden. Daarover ging de Green Deal-bijeenkomst met onze Ierse collega's.
Het was een volgepakt tweedaags programma dat begon in Kinsale, de vissershaven in het zuidwesten van Cork. Onder het gehoor waren vissers, havenautoriteiten, PO’s en de visserijonderwijzers. BIM is in Ierland uitermate actief met het Fishing for Litter programma. Maar een aanpak als onze Green Deal rondom afvalinzameling en recycling staat daar nog in de allerkleinste babyschoentjes. Op de tweede dag reisde het gezelschap verder naar het zuiden, naar de havenplaats Castletownbeare waar wederom met visserijvertegenwoordigers gesproken werd. Dat VisNed via EAPO banden heeft met die zuster-PO’s hielp mee aan het succes van de trip, er kwam immers een ‘bekende collega’ iets vertellen!
Kennisoverdracht jonge vissers
Kennisoverdracht naar jonge vissers stond uiteraard op de agenda. Dat biedt kansen voor Pro Sea om de ervaringen uit Nederland met het visserijonderwijs te delen. Het biedt kansen voor KIMO om de positieve ervaringen van Fishing for Litter beter over het voetlicht te brengen. En het biedt kansen voor VisNed om Best Practices-ervaringen te delen en de banden met de Ierse collega’s nauwer aan te halen. En dat kan geen kwaad, want enkele activistische splintergroeperingen in Ierland hebben zich inmiddels bij de anti-pulscampagne van Bloom aangesloten.
Spooknetten
De Ierse visserij staat onder grote druk van het ‘ghost gear initiative.’ Een organisatie die nogal vingerwijzend naar de visserijsector aandacht vraagt voor verloren gegaan vistuig. En dat terwijl de ‘ghost gears’ niet van trawlers, maar van staand-want afkomstig zijn. En die blijven vissen vangen die verloren gaan en geen voedsel voor mensen zijn. Dat is een slechte zaak. Zeker vanwege de verwarring omdat alle netten over dezelfde publicitaire kam geschoren worden. Hetzelfde geldt in Nederland voor ‘duik de Noordzee schoon.’ Zij vinden netten aan wrakken die geen vis vangen en er al tientallen jaren hangen (en vaak onder het zand verborgen zijn).
Op naar 100% recycling
Publicitair is dat niet goed voor de visserij, omdat de indruk gewekt wordt dat we wekelijks tientallen netten verliezen. Niets is natuurlijk minder waar. Daarom moeten we het duidelijk maken. Daarom moeten we ook zorgen voor 100% recycling van oud netwerk en moeten we ervoor zorgen dat het afval van netreparaties niet in zee terecht komt, maar gerecycled wordt. Het is van het grootste belang dat we dit alles actief uitdragen en dat duidelijk wordt dat de visserijsector een heel (maatschappelijk) verantwoorde sector is.