Geschrokken gezichten en verbazing. Hoewel de containerramp met de MSC ZOE in januari volop in het nieuws is geweest, schrikken mensen toch als ze de opgeviste rotzooi in het echt zien. Tijdens de Dag van de Garnaal in Lauwersoog, organiseerde KIMO met behulp van VisNed, Hulp in Nood en natuurlijk de organisatie van de promotiedag een heuse containerdisco. "Als die dingen overal op de zeebodem liggen kunnen we er maar beter wat leuks mee doen".
Sander Meijer, schipper op de NG-21 één van de vele 'afvalkampioenen' lag met zijn schip naast de KIMO stand, waar hij uitleg gaf over het vuilvissen en het project Fishing for Litter. Het schip, maar zeker ook de afvalzakken, trokken veel bekijks. Ook de MDV-1 had haar Fishing for Litter zakken ter illustratie op de kade gezet. Dat vissers afval uit zee halen is bij velen wel bekend, maar dat het om 300.000kg per jaar gaat is vaak niet duidelijk.
De opgeviste troep trok veel bekijks. En dat was nog los van het afval van de MSC ZOE, speciaal tentoongespreid door de havenmeester van Lauwersoog in één van de twee containers bij de stand, de 'echte' MSC ZOE afvalcontainer. Waterkokers, jassen en natuurlijk de speelgoedauto's waren het onderwerp van gesprek.
In een Tweede Kamer debat over MSC ZOE op 14 mei is toegezegd dat alle vissers die een schadeclaim hebben ingediend op korte termijn persoonlijk bezocht worden door een schade-expert en dat er op korte termijn een pilot gestart wordt voor gericht vuilvissen, waarop ingeschreven kan worden.
Naast het afval was er een containerdisco, met echte discolampen en goede dansmuziek. Kinderen waagden een dansje, ouders soms ook. Tussendoor werd de containerdisco met behulp van viskisten omgebouwd tot bioscoop, waar onder meer video's van het vissen en de visserij werden vertoond.
De Dag van de Garnaal heeft naar schatting 23.000 bezoekers getrokken. Ook Hulp in Nood en de garnalenvissers van Solt hadden een eigen stand.