Gesloten gebieden in Nederlands en Duits deel Noordzee

Na een discussie en besluitvormingsproces die bij elkaar wel 15 jaar heeft geduurd worden vanaf 8 maart as. in het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee meerdere gebieden gesloten voor visserijactiviteiten. Na een eerder Brits besluit over de Doggersbank raakt de vloot meer belangrijke gebieden kwijt en het eind is nog niet in zicht. Alle vlootsegmenten worden hard geraakt.

Op het Nederlands deel van de Noordzee (NCP)  worden 3 natuurgebieden  gesloten voor bodemberoerende visserij. Het gaat om het Friese Front, Centrale Oestergronden (beide beschermd onder de Kaderrichtlijn Mariene Strategie) en Klaverbank (beschermd onder de Natura 2000).

Hiernaast is het Friese Front (ook beschermd onder Natura 2000) vanaf 2023 jaarlijks van 1 juni tot 30 november gesloten voor visserij met kieuw- en warnetten (enkele uitzonderingen daargelaten).

Bij sluiting van het Friese Front worden met name de kreeftenvissers en een aantal bokkers hard geraakt, bij andere sluitingen ook bokkers, twinriggers en Flyshooters,

In het Duitse deel van de Noordzee zijn eveneens een aantal gebieden aangewezen. Daardoor is het vanaf 8 maart verboden om in (delen van) Sylter Aussenriff, Borkum-Riffgrund, en Östliche Deutsche Bucht de bodemvisserij en staandwantvisserij uit te oefenen. Het Duitse deel van de Doggerbank is alleen dicht voor staandwant ter bescherming van bruinvissen.

Een uitzondering op de sluiting geldt voor de garnalenvisserij in het oostelijk deel van de Sylter Aussenriff. Dit betekent dat de visserij op garnalen (Crangon crangon) in het oostelijk deel kan doorgaan.

De inbreng hierover van Nederland is meegenomen in de procedure, wat uiteindelijk heeft geleid tot een beter resultaat dan aanvankelijk op papier stond maar de verwachting is toch dat ook deze sluiting de garnalenvissers hard zal treffen.

Toekomstige wijzigingen/aanvullingen

Bij de totstandkoming van het Noordzeeakkoord (NZA) zijn in het Nederlandse deel van de Noordzee voor het Friese Front en Centrale Oestergronden andere gebieden afgesproken maar toen waren de gebieden die nu aangewezen zijn al in de Europese procedure genomen.

Door VisNed is bij herhaling gewaarschuwd voor verwarring omdat in het Noordzeeoverleg dus andere afspraken zijn gemaakt. Desondanks is de procedure ongewijzigd voortgezet.

Aanpassingen van de coördinaten van de NZA-gebieden moeten nog in procedure genomen worden, dus zal deze onduidelijke en verwarring gevende situatie nog wel wat jaren duren. Tot die tijd gelden de gebieden zoals in de bijgaande kaartjes zijn aangegeven.

Daarnaast is in het Noordzeeakkoord vastgelegd dat de sluitingen uiteindelijk in 2030 uit moeten komen op 15% van het NCP, dus er komen nog meer gebieden aan.

Met het oog op controledoeleinden worden rond de Duitse en Nederlandse beschermde gebieden zgn. alert-zones ingesteld, een corridor van 4 mijl. Daarin mag wel worden gevist, maar moeten alle vissersvaartuigen langer dan 12 meter het uitzenden van een VMS-signaal verhogen naar elke 10 minuten. Doorvaart van de voor bodemberoerende visserijen gesloten gebieden is wel mogelijk met een snelheid van tenminste 6 knopen.

Met dank aan Dirk Pijl zijn de kaarten tot stand gekomen. De donkerrode gebieden zijn gesloten voor alle bodemberoerende visserijen. De licht rode gebieden in Sylter Aussenriff zijn open voor garnalenvisserij.

De blauwe gebieden zijn (deels) gesloten voor kieuw- en warrelnetten.   Blauwe gebied Friese Front is dicht van 1 juni - 30 november. Blauw Sylter Aussenriff West is dicht van 1 maart - 31 oktober. Doggerbank het hele jaar voor kieuw- en warrelnetten. De groene lijnen zijn de alert-zones om de beschermde gebieden.

De informatie wordt op korte termijn in de plotterbestanden en kaarten ingevoerd. De twee kaarten zijn HIER ook te bekijken..