Bundelen Europese onderzoek naar innovatie essentieel

Afgelopen week waren Geert Meun en Pim Visser bij de tweejaarlijkse conferentie van FIS (Fisheries Innovation Scotland). In een van de collegezalen van de University of St Andrews zijn ze bijgepraat over de voortgang van innovatieprojecten en over de uitdagingen die de visserijsector te wachten staat in ‘veranderende tijden’.

 

Fisheries Innovation Scotland (www.fiscot.org) is een samenwerkingsverband van aanvoersector, visverwerkers, supermarkten, de Schotse overheid en SeaFish. Het is een aanjager voor onderzoek en innovatie. Op de eerste dag zijn lopende projecten gepresenteerd. Dat waren er 7, o.a. over selectiviteit, management, overleving van Noorse kreeftjes. Omdat VisNed in Nederland de overlevingsprojecten uitvoert, was er speciale aandacht van het VisNed team voor het werk van Dr. Amaya Albalat van de Universiteit van Sterling. Zij presenteerde niet alleen interessante feiten, maar ook heel heldere aanknopingspunten voor het verbeteren van de overleving van kreeftjes.

Kennis delen is vermenigvuldigen
Ook de andere presentaties over de FIS-projecten gaven ons veel aanknopingspunten naar onze projecten en voorgenomen verbeteringen. Reden om te pleiten voor veel meer uitwisseling van kennis en ervaring. Daar waren we goed mee op weg, maar het Brexit referendum stak een lelijke spaak in het wiel. Daardoor kwam alles stil te liggen. In de conferentie noemde men dat ‘the BP' de Brexit-pauze.

Vanuit VisNed werd hard gepleit niet langer te pauzeren, maar de samenwerkingsdraad weer op te pakken. We kunnen immers veel van en met elkaar leren. Zo voorkomen we dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden, of dat dezelfde fouten meerdere malen gemaakt worden. VisNed zal hiertoe op korte termijn initiatieven ontplooien om met collega-organisaties rond de Noordzee, inclusief Engeland en Schotland samen tot een inventarisatie en uitwisseling te komen.

De periode na Brexit
Op de tweede dag van de conferentie ging het over visserijbeheer na Brexit. De secretaris-generaal van Noorwegen en de Minister van Visserij van de Faeröer gaven zgn. "keynote speeches". Daarin werd het heel helder dat de rol van de EU na Brexit enorm gaat veranderen, ze is niet langer een grote speler.

Tegelijk is het de vraag of het Verenigd Koninkrijk het getrokken vacuüm wel kan opvullen. Daar is immers een (macht)strijd gaande tussen de regeringen in Londen en Edinburgh. De EU krijgt in elk geval te maken met gesprekspartners voor wie visserij per hoofd van de bevolking een veel belangrijker dossier is dan voor de EU, zeker waar het IJsland en de Faeröer betreft.

Hoe gaat dit aflopen?
Voor VisNed is het een heel grote vraag hoe dit allemaal gaat aflopen, want de tijd dendert voort en het Verenigd Koninkrijk is nog lang niet klaar voor de nieuwe situatie en dan heb je grote kans dat de EU 27 en het VK beide verliezers worden in het grote jaarlijkse onderhandelingsspel over visserij. Omdat de andere spelers zoals IJsland, Noorwegen en de Faeröer, hun zaakjes wel voor elkaar hebben.