VisNed-team op bezoek bij Stichting De Noordzee

Afgelopen vrijdag was het VisNed team in Utrecht op bezoek bij Stichting de Noordzee. Beide teams spraken over onderwerpen waar we het over eens zijn en over onderwerpen waarover we van mening verschillen. Wind op zee, natuur op zee, fishing for liter, de green deal, zandsuppleties, pulsvisserij, de aanlandplicht, Vibeg en Viswad passeerden de revue.

Als NGO’s en visserij samen optrekken waar het kan maakt het hun beider inbreng in beleidsprocessen veel sterker. En dat je van mening verschilt maak je niet per definitie altijd vijanden. Zo zijn VisNed en Stichting De Noordzee (SDN) het niet met elkaar eens over de berekening van de beschermde gebieden op de Noordzee.

VisNed hamert op de grote hoeveelheid niet bevisbare gebieden, terwijl SDN benadrukt dat er nog maar heel weinig gebieden ‘echt’ beschermd zijn. Tegelijk hadden we het ook over onze samenwerking in de Tweede Kamer rond de Nota van D’66 waar beide standpunten in evenwicht zijn ingebracht. En over het gezamenlijke belang van visserij en natuur bij een goed beheer van de Noordzee.

Biertje?
Over het doel van de aanlandplicht, het verbeteren van selectiviteit en duurzaamheid en de voordelen van pulsvisserij zijn we het eens. Maar op belangrijke detailpunten verschillen we wel wat van mening. Toch bleek ook hier de 'tegeltjeswijsheid' dat het beter is om met elkaar te praten dan over elkaar van toepassing. En dat je dan na ruim anderhalf uur intensieve discussie gezamenlijk de week kunt afsluiten onder het genot van een biertje of en glas wijn is alleen maar uitermate positief te noemen. We spraken af dit overleg voortaan twee keer per jaar te doen.