De afgelopen tijd zijn tal van hoogwaardigheidsbekleders bijeen geweest om de situatie rond de Brexit te bespreken. Ook VisNed is betrokken. Maar nergens lijkt begrip en respect voor de wijze waarop op het vertrek wordt voorgesorteerd. Sterker nog, de doemscenario's zijn talrijk.
Duidelijke boodschap Barnier
Op verzoek van de CDA Europa fractie bezocht Barnier op vrijdag 22 juni Nederland. Hij was onder andere bij de Douane op Schiphol en in de haven van Rotterdam. In de middag sprak hij op een minisymposium in Rotterdam. Voor de visserij waren EUFA-voorzitter Gerard van Balsfoort en VisNed ’s Pim Visser en Hepke Deelstra aanwezig. Barnier was helder: Brexit is slecht en schadelijk. Brexit kost ons allemaal veel geld.
Brexit pijnpunten
De CEO van het Havenbedrijf Rotterdam was niet optimistisch. Hij verwacht een verstopping van de A15, die nu al overvol is. Hij rekende voor dat een vertraging van enkele minuten in de afhandeling van vrachtwagens tot een verkeersinfarct zal leiden en legde uit dat overloopgebieden voor vrachtwagens niet beschikbaar zijn.
Een Nederlandse, getrouwd met een Brit, moeder van een gezin, die al heel lang in Engeland woont vertelde op emotionele wijze haar verhaal. Hoe Brexit er voor zorgt dat haar leven plotsklaps gekenmerkt wordt door allerlei bureaucratische onzekerheden en hoe zij nu als buitenlander geminacht wordt.
De Ierse eerste ondervoorzitter van het Europees Parlement Mairead Mc Guinness legde de uitermate pijnlijke en gevoelige kwestie rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland haarfijn uit. En de Britten maar roepen: take back full control of fisheries en we gaan ‘Brexit dividend’ uitkeren. Hoezo? Een verlieslijdend bedrijf kan geen dividend uitkeren. Zeker niet als het bij elkaar gefantaseerd is. Toch hebben we er mee te maken. Britten zijn een koppig volkje. Zo legde de CEO van de Rotterdamse Haven uit: als het weerbericht ‘zon’ aangeeft en het regent pijpenstelen, dan gaan de Britten in een zomerjurkje de straat op. Het lijkt een grap, maar het geeft de volksaard weer.
Visserij als wisselgeld
In zijn functie van EAPO-voorzitter mocht Pim Visser 28 juni een bijdrage leveren aan een Brexit Breeakfast wat door de Ierse Minister van visserij was georganiseerd. Hij wees daarbij op het feit dat visserij nog steeds wisselgeld in onderhandelingen kan zijn. Dat is een bedreiging voor zowel de Britse als de EU-27 visserij.
Ook wees Pim Visser er op dat in het VK-visserij uit de top tien van aandachtpunten is weggezakt. Maar dat maakt de visserij vertegenwoordigers niet minder fanatiek. Tegelijkertijd wees hij zijn publiek op de noodzaak tot blijvende samenwerking na Brexit.
Er zijn meer dan 150 gedeelde bestanden en er is een grote gezamenlijke markt. Daar moet een oplossing voor gevonden worden. Ook meldde hij het grote belang van Nederland om ook na Brexit in het Britse water met het duurzame pulstuig te kunnen blijven vissen. Allemaal belangrijke aandachtpunten voor onze kottervissers. Daarom blijft VisNed in EUFA verband super alert betrokken, net zoals Gerard van Balsfoort dat doet voor de pelagische reders.