Op 2 januari heeft het containerschip MSC Zoe 277 containers verloren boven de Waddeneilanden. Een ramp van ongekende omvang, waarvan de gevolgen nog decennialang merkbaar zullen zijn. Vanaf woensdag waren er meteen berichten van vissers die wilden helpen maar waar opruimen op het strand relatief overzichtelijk is, is opruimen op zee een riskante en complexe operatie. In nauwe samenwerking met Barbara Holierhoek (Vissersvereniging Hulp in Nood en Ons Belang) en Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer, heeft VisNed een actie opgezet. Er zijn onder meer via EMK en de PO's veel vissers bereid gevonden mee te helpen om het afval afkomstig van de overboord gevallen containers te gaan opvissen. Op zaterdag 5 januari gaan de eerste schepen op de Waddenzee en Noordzee gericht vuilvissen. Ook voor de dagen erna staan er ook al schepen ingepland.
Vissers hebben ervaring met het opruimen van afval op zee. VisNed is vanuit de sector leading partner in de Green Deal Visserij voor een Schone Zee. Jaarlijks halen aangesloten vissers 300 ton afval uit zee, wat ze belangeloos aan wal brengen voor verdere recycling en verwerking. De hoeveelheid die nu ronddrijft is echter onvoorstelbaar. Alleen al op het strand van Ameland is afgelopen donderdag naar schatting 200 ton geruimd. De verwachting is dat er nog tientallen jaren spullen aan zullen spoelen afkomstig van de MSC Zoe.
Diverse natuurorganisaties organiseren opruimacties op het strand, zo ook Stichting de Noordzee. Het is prachtig dat we nu vanaf het water ook kunnen beginnen met opruimen, dankzij snelle actie, soepel verleende toestemmingen en ontheffingen, goede samenwerking en financiele onderteuning van het Waddenfonds.
Ben je visser en wil je ook meehelpen? Neem zo snel mogelijk contact op met VisNed, Hulp in Nood, Ons Belang of via je PO!