VisNed heeft de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen doorgenomen en in kaart gebracht hoe de vele partijen aankijken tegen het onderwerp visserij. Naar verwachting scoren VVD, SGP, CDA en CU relatief hoog. De Partij voor de Dieren biedt het minst perspectief, maar ook de PvdA, GroenLinks en de SP bieden de ondernemer niet veel perspectief. Voor de belangenbehartiging is vooral een sterk politiek front met een groot draagvlak van belang.
De meeste kiezers zullen in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart aanstaande hun keuze al gemaakt hebben. Desondanks leek het VisNed goed om de diverse partij programma's door te nemen en overzichtelijk en bondig weer te geven waar de politieke aandacht per partij op gevestigd is.
De traditionele 'visserij en landbouw' partijen scoren ook nu goed, met aandacht voor het pulsverbod, behoud van ruimte om te vissen en herziening van de aanlandplicht. Als nieuwkomer is ook de Boer Burger Beweging (BBB) meegenomen, daar er op social media veel aandacht is voor deze partij vanuit diverse visserijgelederen.
De Partij voor de Dieren is uitgesproken negatief over de sector, hoewel dit niet als een verassing komt. Ook GroenLinks en de PvdA hebben meer oog voor beperking van visserij dan voor perspectief.
Desondanks is het belangrijk om verder te kijken dan alleen het programma, maar ook mee te wegen hoe de partij zich verhoudt tot andere partijen, hoe groot de kans is dat de partij meeregeert en of er in de oppositie slagkracht zit.
In vakblad Visserijnieuws deze week een uitgebreidere analyse van het politieke speelveld. Het artikel is hier online te vinden.