Onlangs heeft Netflix Seaspiracy gelanceerd, een "documentaire" tussen aanhalingstekens omdat veel van de opgebrachte claims onterecht als feiten worden bestempeld. De film gaat over visserij (wereldwijd), maar mondt vrij snel uit in complottheorieën over certificeerders, ongefundeerde claims over overbevissing en suggestieve beelden waarvan niet duidelijk is wat de kijker er rationeel gezien van moet vinden.
Seaspiracy is lauwtjes ontvangen door kritische recensenten en terecht. De manier van filmen geeft de kijker het gevoel dat de filmmaker een avontuurlijke tocht maakt vol gevaar en spanning, er wordt in het donker gefilmd, er wordt stiekem gefilmd, maar het is niet duidelijk waarom en of dit nodig is.
Wel wekt hij hiermee de indruk dat hij te maken heeft met criminelen, terwijl hij het merendeel van de tijd niks te melden heeft los van een hoop frames.
Al vrij snel neemt de filmmaker de kijker mee van een gepassioneerd verhaal over zijn jeugd en relatie met de zee, naar zogenaamde weetjes en feitjes over visserij en consumptie van vis, de één nog suggestiever dan de ander.
Ook horen we weer de claim dat de zee in 2048 leeggevist zou zijn, een jaartal wat in 2006 uit een onderzoek naar voren is gekomen, maar allang ook door de eigen auteurs is ingetrokken omdat het niet klopt en achteraf wetenschappelijk volledig onderuit gehaald.
De documentaire toont, hoe langer men kijkt, hoe meer haar ware aard: een propaganda film voor veganistisch activisme, maar wel één waar de kritische kijker snel doorheen prikt.
Van de manier waarop vissers en vissersschepen geduid worden tot aan de simplistische conclusie dat men maar geen vis meer moet eten, is de film niet meer dan het ventileren van de mening van iemand die in de luxe leeft dat hij zich keuzes kan veroorloven.
Voor het overgrote deel van de wereldbevolking geldt dat vis de primaire vorm van betaalbaar (en duurzaam) dierlijk eiwit is en ondanks dat er altijd verbeterpunten zijn en zullen zijn is visserij nodig om een groeiende wereldbevolking te voeden.
De boodschap van Seaspiracy? Vooral je bronnen checken
Wil je wel echt weten hoe het zit? Kijk onder meer op Sustainable Fisheries UW (University of Washington) voor het echte verhaal achter veelgehoorde uitspraken over visserij en overbevissen.
Voor inhoudelijke recensies en reacties t.a.v. Seaspiracy, zie de New York Times, the National Fisheries Institute en The Guardian.