Als organisatie zijn we dagelijks bezig met belangenbehartiging, die met name bestaat uit het voeren van overleg over beleid dat onze leden raakt. Wanneer er sprake is van visserijgerelateerd nieuws, dan weten de pers en media ons altijd goed te vinden, en staan we ze graag te woord. Deze week verschenen twee opinieartikelen in Telegraaf en op het online platform Foodlog.
Er komt veel op de sector af en vanuit VisNed voorzien we niet dat dat de komende tijd minder wordt. De noodzaak voor belangenbehartiging is alleen maar groter geworden, terwijl de sector zelf kleiner geworden is.
Daarnaast is het zo dat veel beleid begint in Europa, wat vraagt om een internationale insteek en 'bemanning', mensen die zowel in Nederland als in het buitenland netwerken hebben en (kunnen) communiceren.
De zorgen rondom de onzekerheid in de visserij nemen met oog op de kortlopende Brexitdeal alleen maar toe. In de opiniestukken in de Telegraaf en op Foodlog.nl kijkt VisNed terug op de ontwikkelingen dit jaar en hetgeen er nog aan zit te komen.
De focus op hetgeen wat dichtbij ligt qua urgentie en termijn, zorgt er al snel voor dat het grote plaatje uit zicht raakt, wat er in het ergste geval toe leidt dat je als sector op Nederlands niveau achter de feiten aan loopt en alleen maar reageert op wat er besloten wordt, in plaats van een stem hebt in het beslisproces.
Vanuit VisNed bedienen we zowel het nationale als internationale speelveld. Wat soms ver van je bed lijkt, staat de volgende dag al voor de deur.
Het is belangrijk om te investeren in het behouden en bewaken van hetgeen de moeite waard is, en onze visserij is dat meer dan ooit, gezien het voedselvraagstuk en de leefbaarheid van kustregio's.
Daarvoor moeten we enerzijds focussen op problemen die de bedrijven direct raken, maar soms ook zaken oppakken die abstracter zijn, en de ondernemer misschien minder zegt.
Wanneer u vragen heeft over dossiers, over activiteiten en over beleid, schroom niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers of het secretariaat.