Op 1 september is Johan Osinga als hoogste ambtenaar voor visserij bij het Ministerie van LNV aangetreden. VisNed heeft hem meteen uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek bij de sector. Gedurende de ochtend van maandag 8 oktober werd Osinga ondergedompeld in een voor hem helemaal nieuwe visserijwereld.
Visafslagbezoek
Het bezoek begon op de visafslag van Urk, waar Osinga werd welkom geheten door wethouder Geert Post en afslagdirecteur Teun Visser. Na een presentatie over vismethoden en een informerende film werd een ronde door de afslag gedaan. Daarbij kwamen diverse aspecten van de relatie met de overheid aan de orde, waaronder de langslepende kwestie van de condensdruppels in de koelcellen en de in het oog springende oplossing middels plafondventilatoren.
Gesprek VisNed en NVB
Na een snelle verplaatsing naar het VisNed-kantoor was het aan VisNed-directeur Pim Visser om in een gezamenlijke bijeenkomst met de NVB in twee presentaties een tsunami aan informatie over de nieuwe Directeur-Generaal (DG) uit te storten. Omdat Wind Op Zee, Aanlandplicht, Brexit en Puls actueel zijn op dit moment en de Decemberraad in aantocht is, kreeg Osinga als het ware twee uur lang ‘de volle laag’. Daardoor was hij wel in één keer op de hoogte van wat er speelt in de visserij-actualiteit, maar tegelijkertijd een beetje beduusd van de gedetailleerdheid van alle regels en bepalingen.
Besluitvorming Pulsdossier
In het programma was ook voldoende tijd ingeruimd om van gedachten te wisselen over het onderwerp Puls. Daarbij werd vanuit VisNed een beeld geschetst van de sombere verwachtingen. Niet omdat VisNed moedeloos is, maar wel omdat we een realistische inschatting maken van het Brusselse speelveld. Het is niet reeel om overmatig optimistisch te zijn terwijl de situatie zeer ernstig is. Tegelijkertijd is het niet nodig om de moed nu al te laten zakken.
Wordt zeker vervolgd
Zoals gezegd, het was qua informatie een soort ‘snelkookpan’-bijeenkomst waarin de eerste beginselen van “Europa en Visserij’ over het voetlicht kwamen, maar zeker niet de laatste; we hebben met deze nieuwe DG veel, ja heel veel belangrijke zaken te bespreken: Aanlandplicht, Wind op Zee, Natuur op Zee, Puls, Brexit en nog veel meer. We zijn immers een kleine, maar wel complexe sector waar veel aan de hand is!