Het Europees visserijbeleid heeft directe invloed op het reilen en zeilen van de vloot en het wel en wee van familiebedrijven en visserijgemeenschappen. Zeker ook de komende vijf jaren: Nieuwe controle verordening; Tienjarige herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (heroverweging aanlandplicht); Belangrijke besluiten over gesloten gebieden en Implementatie van de nieuwe verordening Technische Maatregelen, incl. evaluatie puls onderzoeken. Alle reden dus om wel te gaan stemmen op 23 mei! Visserijnieuws besteedt er deze week ook aandacht aan.
Er komt een nieuw Europees Parlement. Er komt een nieuwe Europese Commissie. De verhoudingen in het Europees Parlement gaan schuiven. Denk alleen maar aan het feit dat de politici van de Franse president Macron in dezelfde EP fractie als VVD en D66 terecht gaan komen. En wat te denken van de opkomst van EU-sceptische partijen. Wat betekent dat voor de samenstelling van het PECH comité, de Visserijcommissie van het EP. En hoe gaan al die EP leden belobbyd worden.
Maar ook: wie wordt de nieuwe Eurocommissaris voor visserij? Of is dat weer een combinatie met Milieu, waardoor visserij een ondergeschoven post wordt?
Nederlandse Europarlementariërs
VisNed geeft geen stemadvies. Voor ons zijn de Nederlandse Europarlementariërs in de Visserijcommissie als aanspreekpunt in Brussel van grote waarde, maar we gaan natuurlijk met meer partijen in gesprek om te proberen nog meer Nederlandse kandidaten voor het lidmaatschap van de Visserijcommissie te interesseren. Een commissie met relatief weinig ‘glamour’, maar wel voor Nederland van groot belang.