Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Nederlandse Ambassade in Londen blij met toenadering

vrijdag 5 januari 2018

Brexit gaat een volgende fase in met een overgangsperiode waarin ‘alles onveranderd’ blijft. Toch buitelen de Britse politici over elkaar heen om te verklaren dat ze wel zo snel mogelijk uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) willen stappen. Dat is voor onze Nederlandse (puls)vissers erg bedreigend. Want stel dat het Britse water op 1 april 2019 voor puls gesloten wordt…

Na afloop van ons gesprek met de NFFO spraken we op 21 december op de Nederlandse Ambassade in Londen met Landbouwraad Tim Heddema en zijn team. De diplomaten prezen onze initiatieven om nu al in gesprek te gaan met de Britten om te proberen dat doemscenario af te wenden.

We spraken vooral over de periode na Brexit. Dan moeten we als Nederlandse vissers en visverwerkers een nieuwe relatie met de Britten opbouwen. Daar zetten we nu de eerste stappen voor. Niet met schreeuwers waar geen land mee te bezeilen is, maar wel met de redelijke Britse vissers en hun organisaties.

De NFFO wil dat ook, getuige hun afscheidsbrief aan Europêche, onze Brusselse koepelorganisatie. Daarin laten zij de deur nadrukkelijk open voor een speciale relatie na 1 april 2019. De NFFO gaf aan dat je 40 jaar samen op trekken in het belang van de vissers niet zomaar overboord zet.

Maar het zijn niet allemaal gematigde geluiden die vanuit Engeland onze kant op komen. Er zijn veel vijandige vissers, die denken dat de teloorgang van hun visserij aan de Europeanen in het algemeen en Brussel in het bijzonder is te wijten. Daarom koesteren we juist de goede contacten die we met onze Engelse collega’s hebben.

← Overzicht