Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Stemming over Puls op 16 januari in Brussel eerste horde

vrijdag 5 januari 2018

Op 16 januari stemt het Europees Parlement in een cruciale stemming over hun onderhandelingsmandaat over de Technische Maatregelen. We vertrouwen erop dat dan het standpunt van de Visserijcommissie van het EP overgenomen wordt dat een lidstaat toestemming voor puls kan vragen na een vierjarig wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dus over het onderhandelingsmandaat van het EP, niet meer en niet minder. Dat is de eerste horde. Na deze stemming gaat het om de ‘triloog’onderhandeling. En daarna over de aanvraag op basis van het wetenschappelijk onderzoek.

In Visserijnieuws van vandaag wordt uitgebreid op de besluitvorming rondom puls ingegaan. Maar het leek ons goed om nogmaals te wijzen op de complexe bestuurlijke hordenloop die nog in het verschiet ligt en die nog vele maanden en wellicht zelfs meer dan een jaar in beslag zal nemen. De komende twee weken zetten we samen met de NVB alles op alles om deze eerste horde ruimschoots te nemen. Daarna gaan we met goede moed verder naar de volgende.

Omdat er echter zoveel (verschillende) stappen en evenveel hindernissen genomen moeten worden, is het van belang om als Nederlandse visserijorganisaties een goede samenwerking te hebben met onze buitenlandse collega’s.

Daarom hebben VisNed en NVB hierover met de Engelse NFFO overlegd (zie elders in deze nieuwsbrief) en deze week een brief geschreven aan het Franse Comité National om op diverse terreinen de handen ineen te slaan.

Ook is komende week overleg met Belgische collega’s gepland en gaan we eind januari op bezoek bij onze Deense zusterorganisatie. Daarbij gaat het niet alleen over puls, maar juist ook over zaken als Brexit en de Aanlandplicht.

← Overzicht