Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Jaarvergadering Visserijvereniging Zuidwest: Endosco-pisch onderzoek belangrijk preventiemiddel

vrijdag 3 november 2017

Door endoscopisch onderzoek worden storingen in een heel vroeg stadium opgelost en kan erger voorkomen worden. Dat stelde Kees Roos van RDA Shiptech tijdens de jaarvergadering van de visserijvereniging Zuidwest in Stellendam. Hij liet heel wat foto’s met (voor)beelden zien wat endoscopisch onderzoek had opgeleverd.

RDA is een klein familiebedrijf dat wereldwijd onderzoek doet in dieselmotoren en tandwielkasten en de vermogensafstellingen en verzegeling verzorgt. Uitgebreide vastlegging en rapportage maakt de positie richting verzekeraars sterk. Het bedrijf (www.shiptech.nl) is in de visserij vooral actief en bekend in het Noorden van het land en wilde haar ervaringen ook met eigenaren uit het zuiden delen.

Met toestemming van de betrokken Texelse schippers werden twee actuele gevallen uit het Noorden besproken waar grote schades aan tandwielkasten ter nauwer nood door endoscopisch onderzoek konden worden voorkomen. Dat is van belang, want niet alleen zijn aan schades veel kosten verbonden, het is tegenwoordig vooral het enorme visverlet wat uiteindelijk de allergrootste kostenpost oplevert.

Pieter Sperling (OD6) volgt vader Kees op in bestuur

Op de agenda van Zuidwest stonden uiteraard ook huishoudelijke en regionale zaken op de agenda. Er werd, na vele jaren bestuurslidmaatschap, afscheid genomen van Kees Sperling van de OD 6 en werd zijn zoon Pieter verkozen. De jaarcijfers werden in hoog tempo goedgekeurd.

Bij de mededelingen kwam de procedure die door de Gemeente gevoerd wordt met het havenbedrijf Rotterdam over het Slijkgat aan de orde. Vissers werden gewaarschuwd om niet in te gaan op pogingen vanuit het Havenbedrijf om met individuele vissers in gesprek te geraken, want dat zou de positie van de Gemeente in de procedure zomaar kunnen ondermijnen.

← Overzicht