Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Veiligheid: nooit genoeg aandacht!

vrijdag 3 november 2017

Veiligheid aan boord is een onderwerp wat vanuit de Sectorraad visserij veel aandacht krijgt. Veiligheid aan boord is een belangrijk onderwerp en het mag zeker geen papieren tijger zijn, maar moet geoefend en ‘beleefd’ worden. Gevaarlijke situaties en fouten moeten besproken worden, om van te leren. Dat is de kernachtige samenvatting van een bezoek wat Cor Blonk en Pim Visser aan het trainingsinstituut TVK in Emmeloord brachten.

Er is veel onduidelijkheid over wat wel en wat niet moet. Maar in het gesprek werd duidelijk dat de papieren natuurlijk altijd in orde moeten zijn, maar dat veiligheid moet ‘leven’. Bemanningen moeten gevaarlijke situaties met elkaar oefenen. Dat geldt zeker voor bemanningen van trawlers. Daar gaat het immers om hele grote en gecompliceerde schepen met een grote bemanning. Maar ook voor kotters.

Regelmatig oefenen is daarbij van groot belang. Zowel brandoefeningen als oefeningen met gewonden en drenkelingen. Oefenen voorkomt ‘geklungel’ als de nood aan de man is. Goed optreden kan dan net het verschil maken tussen overleven of niet. Dat klinkt misschien dramatisch, maar dat is het zeker niet. Er zijn diverse instituten in Nederland waar u met uw bemanning op veiligheidstraining kunt gaan. Ons advies is om dat echt te doen. Het is nuttig, leuk en het kan levens redden.

Sector RIE in de maak

Vanuit het Productschap Vis is destijds een RIE gemaakt waarmee kotters aan hun Arbo verplichtingen konden voldoen. Dat document is echter achterhaald. Daarom wordt met het bureau Visiefit hard gewerkt aan een RIE die is toegesneden op de laatste ontwikkelingen en de meest actuele bepalingen van de Arbowet.

In de werkgroep die daar mee aan de slag is wordt VisNed vertegenwoordigd door Anne Marie van Seters, David Ras en Geert Meun. Naar verwachting is het werk eind van dit jaar klaar en kan de implementatie in januari beginnen. We gaan daarover in overleg om het eerst met enkele kotters in de diverse regio’s te doen, waarna de uitrol over de hele vloot heel snel kan plaatsvinden. We zoeken nu al schippers uit diverse regio’s om mee te klankborden over de vragen die vanuit de RIE op hen zullen af komen. Aanmelden graag bij het VisNed secretariaat, info@visned.nl

 

← Overzicht