Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Brexit-journaal: de drie ‘highlights’ van deze week

vrijdag 3 november 2017

Zoals in elke nieuwsbrief is er ook deze week aandacht voor Brexit. Hieronder de drie meest opvallende gebeurtenissen.

Britse visverwerkers zijn bang voor Brexit

Het was een interessante middag afgelopen woensdag op Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. De ledenvergadering van de Visfederatie werd afgesloten met een mini-symposium over EU-vrijhandel en Brexit. Voorzitter Guus Pastoor had naast de EU-vertegenwoordiger van VNO-NCW ook zijn Britse evenknie Andrew Kuyk gevraagd om de Brexit situatie toe te lichten. Die legde haarfijn uit dat het belang van de Britse handelaren in vis ongeveer vijf keer zo groot is als dat van de Britse aanvoersector. En dat die handelaren en verwerkers zich grote zorgen maken. En dat die het liefste alles bij het oude laten (status quo).

Kuyk liet zien dat de Britse ministers een boodschap verkondigen die aangepast wordt aan hun gehoor. Dat ze in het buitenland zoete broodjes bakken en in het binnenland krachtige strijdvaardige taal uit slaan. Hij schetste een situatie die ons weer eens duidelijk maakte dat Brexit eigenlijk alleen maar verliezers kan opleveren. Denk aan de buitenlandse werknemers.

Maar ook handelaren en vissers. De Britse importen zijn al 20% duurder geworden. En de onzekerheid over beschikbaarheid van werkkrachten uit het buitenland is erg negatief. Tegelijkertijd bevestigde hij ons beeld van gelatenheid. Geen woord van protest. Geen woord over bezwaren, Geen woord over verzet. En dat is jammer, want er is best nog wat te corrigeren, als alle redelijke krachten zich verenigen.

Visserijgemeenschappen van het vasteland scharen zich achter Brexit-verklaring

Dat visserij van groot belang is voor visserijgemeenschappen werd onderstreept bij de ondertekening van de Brexitverklaring in Santiago de Compostella. Ruim 70 visserij-gemeenten en regio’s in Europa lieten weten dat visserij op economisch gebied in de EU beperkt van omvang is, maar voor hun vaak kleine visserijgemeenschap van levensbelang.

Ze vragen om de belangen van hun gemeenschappen fel te verdedigen. De bijeenkomst was in Santiago in Spanje, omdat de deelregering van Galicië zich voluit achter deze verklaring heeft gesteld. De regiopresident Mr. Alberto Núñez Feijóo was dan ook een van de prominente sprekers, evenals wethouder Geert Post van Urk. De volledige verklaring en meer informatie over de bijeenkomst in Santiago is op deze site te vinden: https://fisheriesalliance.eu/news-events/

Van positieve Europarlementariër tot fanatiek Brexit promotor

Het Schotse lid van het Europarlement Ian Duncan is in de adelstand verheven en kon daardoor minister worden in de regering van Premier May. Wij hebben hem in het Europees Parlement leren kennen als een pro-Europeaan, hij trok altijd nauw en positief op met Peter van Dalen, maar inmiddels propageert hij de meest harde vorm van Brexit waar het landbouw en visserij betreft en roept op tot een snelle en volledige verlossing van de Britse vloot van het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid. Hoe het daarna verder moet, dat zegt hij helaas niet…..

← Overzicht