Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Ongefundeerde aanvallen op pulsvisserij blijven helaas beter hangen dan de feiten

vrijdag 20 oktober 2017

Krachtige pleidooien van Nederlandse politici, het ministerie van EZ en VisNed ten spijt; pulsvisserij wordt in Europa nog steeds van verschillende kanten aangevallen. In alle protesten zijn twee redeneerlijnen te onderscheiden: Vissen met puls zou enorm schadelijk zijn voor de vissen (er wordt zelfs gesproken over elektrocutie) en pulsvisserij zou leiden tot veranderende vispatronen.

Hoewel voor die eerste redeneerlijn geen enkel bewijs te vinden is, blijven de polariserende aantijgingen van tegenstanders van pulsvisserij veel beter hangen dan onze op feiten gebaseerde ontkrachting ervan. De tweede redeneerlijn, die van het veranderde vispatroon en de verhoogde efficiency herkent VisNed zeker. Daar willen we graag over in gesprek. Zolang onze gesprekspartners het hebben over ‘uitroeien tot 300% efficiënter’ blijft dat ingewikkeld. Toch hopen we snel om de tafel te kunnen gaan.

Wie zijn dan die tegenstanders van puls?

In Frankrijk is het de NGO BLOOM, die met verdraaide feiten en onwaarheden tegen puls fulmineert. Ze hebben het over ‘elektrocutie,’ ‘valse licenties,’ ‘onrechtmatig handelen’ en nog veel meer. Ze schreven erover in Le Figaro, een toonaangevend Frans dagblad. De voormalige first lady Ségolène Royal, nu ambassadeur voor oceanen, trekt fel van leer en de nieuwe Franse minister van landbouw doet al twitterend ook een duit in het zakje.

Geen van allen komt echter met onderbouwde claims. Men presteert het zelfs om foto’s van door kou beïnvloede vissen op het internet te zetten alsof dat door elektrocutie veroorzaakt zou zijn.

De ngo LIFE, de door Greenpeace gesponsorde Low Impact Fishers of Europe hebben ook grote bezwaren, vooral tegen de verhoogde efficiency van het pulstuig. Tenslotte doet het Engelse Fishing News, dat inmiddels een visserijtabloid geworden is, er met chocoladeletters een schep bovenop. Zij richten hun pijlen op de succesvolle Nederlandse lobby. Inmiddels ontwikkelt zich ook in Denemarken een steeds krachtiger anti-puls geluid.

VisNed rijkt de hand voor een constructief gesprek

In de afgelopen jaren hebben we veel over puls gesproken met Belgische, Duitse en Deense vissers en ook met Franse vissers die daarvoor open stonden. Het ministerie van Economische Zaken heeft in samenwerking met Wageningen Marine Research twee dialoogsessies georganiseerd en doet dat volgend jaar weer.

Aan het Franse vakblad Le Marin heeft VisNed een artikel aangeboden met een uitgestoken hand voor gesprek. Op 16 november gaat VisNed naar Londen voor een gesprek met de kritische vissers en de kritische ngo’s, die we hebben uitgenodigd hun visie te presenteren en daarover met ons de dialoog aan te gaan.

Met onze Franse collega’s hebben VisNed en NVB gesproken. Komende week is er een rondetafelgesprek in Parijs, waar ook onze voorzitter Maarten Drijver zal aanschuiven. Voorwaarde voor elk gesprek is dat er respect is voor alle partijen en dat de discussie op feiten wordt gebaseerd. Daarom nemen wij serieuze wetenschappers mee naar de lichtstad en vragen wij onze gesprekspartners hetzelfde te doen.

← Overzicht