Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Brexit: race naar de afgrond

vrijdag 20 oktober 2017

Niet alleen de bijna kolderieke stunteligheid van de Britse regering vraagt de aandacht. De Brexit lijkt voor de visserij een race naar de rand van de afgrond. VisNed legt uit waarom en wat eraan te doen is.

De visserij kent geen ‘overgangsperiode’ aangezien Visserijbeleid direct werkend Brussels beleid is. En dat eindigt op het Britse deel van de Noordzee op 29 maart 2019. Zonder regeling komen onze vissers gewoon het Britse water niet meer in. En als de afspraken op 29 maart 2019 gaan gelden, moeten ze begin november 2018 in principe gereed zijn. Over precies één jaar dus.

Maar uit papieren van bijv. de Schotse Federatie blijkt een snoeiharde benadering. Dezelfde vissers die tot medio 2016 in Europa onze strijdmakkers waren, zeggen doodleuk: “de Brexit vertrekregeling mag op geen enkele wijze een concessie met betrekking tot toegang tot onze wateren voor de EU-vloot bevatten”. Met andere woorden: pas na Brexit wordt onderhandeld over de voorwaarden waarop de EU schepen misschien in Britse wateren worden toegelaten.

Maar de EU staat ook niet met lege handen. Want mocht het zover komen, dan heeft de EU bijvoorbeeld de mogelijkheid om de verkoop van gekweekte zalm en Noorse kreeftjes uit het Verenigd Koninkrijk te beperken. VisNed is echter van mening dat het zover nooit mag komen. En gelukkig wordt er volop gewerkt aan een oplossing.

De Europese visserij heeft zich inmiddels in de European Fisheries Alliance (EUFA) verenigd. En EUFA wil de nieuwe verhouding in alle redelijkheid regelen. Onder andere door komende maandag in Santiago de Compostella een Brexit verklaring te ondertekenen namens 50 regionale regeringen en visserijgemeenten in Europa. Daarmee wordt een krachtig signaal afgegeven richting de Europese Commissie die de Brexit onderhandelingen doet, maar ook naar de Europese lidstaten en het Europese Parlement. In datzelfde parlement was vorige week een hoorzitting over Brexit en ook toen was de brede steun voor de visserij goed merkbaar.

← Overzicht