Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

VisNed roept op tot integraal denken over de drie E’s: Energie, Eiwit en Ecologie

vrijdag 6 oktober 2017

VisNed ziet een radicale verandering van het Noordzeegebruik. Het menselijk gebruik kende tot voor 100 jaar drie hoofdfuncties: vissen, handelsvaart en oorlog voeren over de eerste twee onderwerpen. Daar zijn in de loop der jaren wel heel veel functies bij gekomen. Niet in de laatste plaats die van Natuur. Nu staan we aan de vooravond van een revolutie. Er komt een nieuwe hoofdfunctie: Vernieuwbare Energie.

In een sessie tijdens het festival Springtij op Terschelling vertelde Pim Visser dat VisNed dat als politieke realiteit aanvaardt. Wel is VisNed van mening dat deze verandering niet weg neemt dat de visserij een volwaardige plek moet krijgen in die nieuwe werkelijkheid. Dat vraagt iets van de visserij. Er hoort een andere vloot bij, qua aard en omvang. Dat vraagt om innovatie. Maar het is vooral belangrijk dat we integraal gaan denken over de drie E’s van de Noordzee: Energie, Eiwit en Ecologie. Drie hoofdonderwerpen waar een goed evenwicht in gevonden zal moeten worden. En daar moeten we haast mee maken, want de ontwikkelingen gaan supersnel!

Het festival Springtij op Terschelling is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het belangrijkste duurzaamheidsevenement van Nederland. De energietransitie stond daar natuurlijk prominent op de agenda. Dit jaar kende het forum maar liefst 500 deelnemers, van banken tot overheden, tot wetenschappers en studenten, tot politici, tot bedrijfsleven en natuurlijk NGO’s. Omdat VisNed zo prominent deelneemt in allerlei projecten over ruimtegebruik op zee was Pim Visser uitgenodigd mee te doen aan een sessie over de Noordzee.

← Overzicht