Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Dagkoersen en gokkende politici zorgen voor meer onze-kerheid bij Brexitproces

vrijdag 6 oktober 2017

Het Brexit-proces wordt gekenmerkt door ‘dagkoersen’. Wat vandaag waar is, is dat morgen niet persé. Tijdens een Brexit-bijeenkomst gericht op de Iers/Nederlandse business georganiseerd door KPMG, liet het accountantsbureau dat haarfijn zien aan de hand van een aantal opeenvolgende en volkomen tegenstrijdige berichten. Dat zien we ook waar het gaat over de visserij: het ene moment is ‘volledige controle over ons water’ het devies. Het andere moment is het ‘we delen als goede buren’ wat de klok slaat. Het ene moment wordt het Europese beleid scherp veroordeeld, om vervolgens met voorstellen te komen die daar verdacht veel op lijken. Ook tijdens het Tory-partijcircus in Manchester deze week, evenals tijdens het Labourcongres in Brighton vorige week, zijn de boodschappen vaak tegenstrijdig. Daardoor neemt de verwarring toe.

Nou zit gokken natuurlijk in de Britse volksaard. Ook bij politici. Schrijnend, want de belangen van onnoemelijk veel gezinnen en bedrijven zijn in het geding. Dat maakt het Brexit-proces onzeker en gevaarlijk. Dat alleen al is een reden om erbovenop te blijven zitten. In sector-brede samenwerkingen nationaal en internationaal neemt VisNed daarom geen gas terug. We blijven voluit alert, zowel voor onze vissers onder Nederlandse vlag, als voor eigenaren en bemanningen van schepen onder Britse vlag .

Gemeenten en provincies in actie

In het visserijdebat over Brexit gaat het vooral over de primaire aanvoersector. Maar goed beschouwd is dat het topje van de ijsberg. Het wel en wee van die schepen en hun bemanningen heeft een effect op visserijgemeenschappen. Op de haven, de afslag, de handel en verwerking, maar ook op de werven, de onderhoudsbedrijven en de bakker en de slager. Kortom: het wel en wee van visserijgemeenschappen is zeer nauw verbonden met de schepen in de haven.

Daarom hebben lokale en regionale politici uit 9 landen zich verenigd en een manifest opgesteld. Dat gaan ze op 23 oktober presenteren in Santiago de Compostella in Spanje. Om het belang van de visserij voor hun gemeenschap te benadrukken en om bij de Europese Commissie in het algemeen, maar bij onderhandelaar Barnier in het bijzonder, te benadrukken dat de visserijsector toch vooral in het grote spel der belangen geen wisselgeld mag worden.

Dat het vangen van vis en het verhandelen van vis in deze discussie aan elkaar gekoppeld moeten blijven. De regioregering van Galicië vindt het zo belangrijk dat zij haar collega’s uit Europa heeft uitgenodigd om samen te spreken over de situatie en gezamenlijk dit manifest uit te brengen. Dat manifest dringt eropaan om het belang van visserij niet te veronachtzamen, en breder te trekken naar ‘de wal’. De kernboodschap is om de situatie zo dicht mogelijk bij de bestaande te houden, want die levert rust en welvaart op voor iedereen in visserijgemeenschappen, die vaak grotendeels van visserij afhankelijk zijn.

← Overzicht