Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Kleiner dan 12 meter? Ook Elektronische vangstregistratie

vrijdag 22 september 2017

Vissersvaartuigen die kleiner zijn dan 12 meter moeten voortaan elektronisch opgave doen van hun vangst. Zij moeten opgeven hoeveel vis zij hebben gevangen, waar ze dat hebben gedaan. Ook moeten de vissers opgeven aan wie zij hun vis hebben verkocht.

Een elektronisch systeem voor de logboekgegevens bestaat al langere tijd. Vanaf 1 oktober 2017 komt daar speciaal voor vissersvaartuigen kleiner dan 12 meter een nieuwe elektronische variant bij. Daarmee geldt de elektronische opgave verplichting dus voor alle visserijactiviteiten van vissersvaartuigen die staan geregistreerd in het Nederlands Register van Vissersvaartuigen (NRV). Dat zijn circa 35 visvaartuigen met een lengte van 10 tot 12 meter en circa 350 visvaartuigen die kleiner zijn dan 10 meter.

Webapplicatie E-lite

De schepen onder de 12 meter voldoen aan de elektronische logboekverplichtingen door E-lite te gebruiken. Dit is een webapplicatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met E-lite wordt aangemeld wat er gevangen en aangeland is en welk vistuig daarvoor is gebruikt. Als er rechtstreeks vanuit het visvaartuig vis wordt verkocht, moet de naam van de koper vermeld worden. De koper van de vis moet de aankoop zelf ook registeren met behulp van een formulier specifiek formulier. De verplichting om 2 uren vóór het tijdstip van verwachte binnenkomst een havenmelding te doen bij de NVWA blijft van kracht.Behalve E-lite, moeten de schepen ook een papieren logboek bijhouden, aangezien dit een eis is vanuit de Europese wetgeving.

Controles NVWA

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleren na 1 oktober 2017 of de elektronische logboekverplichting nageleefd wordt. Na implementatie van de verplichting in de nationale regelgeving zal er bij overtredingen ook gehandhaafd worden.

← Overzicht