Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Anne Marie van Seters (SL27) trekt dossier Medicijnkist

vrijdag 22 september 2017

Zoals aangekondigd in de laatste nieuwsbrief, was er vorige week overleg tussen de vertegenwoordigers van Kotters en Trawlers en de medisch adviseur van ILT over de medicijnkist. De noodzaak tot verbetering wordt erkend, maar het vinden van een oplossing is ingewikkeld. Wat is er aan de hand?

De samenstelling van een medicijnkist moet voldoen aan een aantal regels. Leidend zijn daarbij de geldende Europese richtlijn en een aantal internationale verdragen. En daar zit ambtelijk de kneep, want Nederland gaat een aantal verdragen invoeren en in Brussel gaan een aantal richtlijnen herzien worden.

Omdat er veel gaat veranderen heeft het Ministerie laten weten eigenlijk te willen wachten tot alle nieuwe richtlijnen er zijn en dan pas onze Nederlandse regelgeving te willen veranderen. Op zich begrijpelijk, maar zo lang kunnen wij niet wachten.

Daarom is afgesproken dat op korte termijn wordt onderzocht hoe het (heel praktisch) zo goed mogelijk geregeld kan worden. Daartoe gaat de adviseur van ILT in gesprek met een vertegenwoordiging van de sectorraad, waarna het overleg met I en M over de aanpassing van de regelgeving kan beginnen. Dat zal al met al nog wel een jaar in beslag nemen, maar we zijn in ieder geval gestart. Vanuit VisNed trekt Anne Marie van Seters (SL27) dit dossier. Zij zorgt voor terugkoppeling naar de havens, inclusief de leveranciers van medicijnen, zoals de coöperaties.

Bemanningseisen

Er is nog meer overleg met I en M in de pijplijn, over bemanningsvoorschriften. Dat gaat o.a. over de bemanningseisen voor kleine vaartuigen. Een van de vragen is daarbij ‘wat is klein’? Is dat 10 meter, of 12 of 15 meter? Het overleg hierover is de komende weken. Namens VisNed zal voorzitter Maarten Drijver aan dat overleg deelnemen en verslag uitbrengen.

← Overzicht