Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Ondersteuning visserij vanuit Provincies en Gemeenten

vrijdag 22 september 2017

De afgelopen jaren heeft VisNed de contacten met het Bestuurlijke Platform Visserijgemeenten (BPV) aangehaald. Dat heeft goed gewerkt. De verbeterde contacten zijn nuttig en in de praktijk ook effectief om de lobby te ondersteunen.

Vorige week speelde het BPV een thuiswedstrijd in Middelburg. De Zeeuwse gedeputeerde Jo Annes de Bat was gastheer. Pim Visser reisde naar de Zeeuwse hoofdstad om de bestuurders bij te praten over actuele onderwerpen en ontwikkelingen. En om af te stemmen hoe de komende tijd succesvol samen gewerkt kan worden.

Alle actuele visserij onderwerpen passeerden daarbij de revue; Puls visserij, Aanlandplicht, en Brexit, maar ook beleidsontwikkelingen op de Waddenzee. Daar lijkt visserij vergeten te worden, maar dankzij de contacten van VisNed heeft Barbar Holierhoek van Ons Belang uit Harlingen, zitting in een werkgroep die de nieuwe beleidsvisie schrijft. VisNed is erg blij met de rol van Holierhoek, want als je niet uit kijkt wordt vissers zomaar uit de plannen geschreven.

Ook is geconstateerd dat we elkaar in de lobby steeds beter weten te vinden. Zo hebben BPV en VisNed elkaar in de Brusselse lobby over puls mooi aangevuld, wat tot een nog bredere ondersteuning heeft geleid. Maar ook over Brexit vullen BPV en visserij elkaar goed aan. De gevolgen van een eventuele harde Brexit zullen ook ”aan de wal” hard aankomen. En vooral daar spelen de gemeenten en provincies een rol. Daarom vragen eind oktober Europese visserij gemeenten en provincies in een bijeenkomst in Spanje aandacht voor die negatieve gevolgen. Wethouder Geert Post van Urk zal op die bijeenkomst spreken en BPV zal zelf ook aanwezig zijn.

Het is goed om te merken dat er vanuit gemeenten en provincies brede steun is voor de visserijsector in de volle breedte van de hele keten! Steun die VisNed zeer waardeert.

← Overzicht