Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Veel vragen rondom Ballastwater

vrijdag 8 september 2017

De ongewenste “import” van organismen van (ver) buiten Europa naar de Noordzee is een groot probleem. Denk maar aan de woekering van de Japanse oester. Daarom is het Ballastwaterverdrag opgesteld dat per 8 september 2017 in werking is getreden. Concreet betekent het dat schepen met ballastwatertanks uitgerust moeten worden met speciale installaties. Ook vissersschepen, maar de regelgeving biedt ruimte voor praktische oplossingen, waar VisNed gebruik van wil maken.

Voor schepen die geen ballasttanks hebben verandert er niets. Schepen die de tanks buiten gebruik hebben gesteld moet de nieuwe situatie goed gedocumenteerd aan boord hebben. Voor schepen met ballastanks en groter dan 400 GT is een ballastwatercertificaat vereist, een goedgekeurd management plan en een ballastwaterjournaal. Certificering is nu dus alleen aan de orde voor schepen groter dan 400GT, maar komt er binnen enkele jaren ook voor kleinere schepen.

Om te voorkomen dat in gevallen waar eigenlijk nooit met ballastwater wordt gewerkt, schepen toch uitgerust moeten worden met ingewikkelde en dure installaties, is het te overwegen om deze nooit gebruikte ballasttanks om te bouwen tot droge tanks, dan wel trimtanks die met drinkwater gevuld worden. Ons advies is om hierover te overleggen met uw onderhoudswerf, samen kunt u dan een oplossing vinden die voor uw schip een optimaal resultaat oplevert. Natuurlijk kunt u ook altijd navraag doen bij het VisNed secretariaat.

De afdeling scheepvaartinspectie van de ILT heeft de vereisten op een website helder op een rijtje gezet. Hieronder staan de links:
https://www.ilent.nl/onderwerpen/vaartuigen-kleiner-dan-24-meter/verplichte-certificaten/ballastwaterverdrag

https://www.ilent.nl/onderwerpen/vaartuigen-groter-dan-24-meter/certificaten-vaartuigen--24-meter/ballastwaterverdrag

 

Het certificaat moet al zijn aangevraagd, mocht dat niet zo zijn dan adviseren we u om snel contact op te nemen met ILT. 

← Overzicht