Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

EMK en VisNed slaan handen ineen bij publieksvoorlichting

vrijdag 25 augustus 2017

Vraag een gemiddelde Nederlander over de visserij, en je krijgt te horen dat de Noordzee wordt (of is) leeggevist. Weinig mensen weten hoe goed ons duurzaam visserijbeheer de afgelopen jaren heeft gewerkt. En nog minder mensen weten iets over innovatie in duurzaamheid. En dat Fishing for Litter een groot succes is. Tegelijkertijd voelen veel Nederlanders een grote be-trokkenheid bij de Noordzee. Dat blijkt wel uit de Beach Clean-Up-tour, die veel betrokken burgers op de been bracht. Het wordt tijd om deze betrokken burgers meer over onszelf te vertellen. Dat gaat helpen bij het kweken van begrip.

Schone stranden

Een groot aantal vrijwilligers maakte onlangs samen 350 kilometer aan strand schoon. Van iedere strekkende meter strand werd gemiddeld nog geen 50 gram vuil opgehaald (de laatste op Texel aangespoelde vinvis niet meegerekend trouwens…). Kom daar maar eens om in Zuid Engeland of in Azië. Nederlanders zijn zo betrokken bij een gezonde en schone Noordzee dat ze enthousiast aan de slag gaan om dat laatste beetje vuil dat er ligt nog op te ruimen. Dat is toch geweldig! Tegelijkertijd kent het grote publiek het goede nieuws van de moderne duurzame Noordzeevisserij niet. Men weet niets van pulsvisserij of van de gezonde toestand van de visbestanden. Om over Fishing for Litter en recycling van netten maar te zwijgen. Daar willen EMK en VisNed samen verandering in brengen.

EMK en VisNed trekken samen op tegen onbekendheid en onwetendheid

Het grote publieksevenement Sail in Den Helder was de proeftuin voor EMK en VisNed om gezamenlijk de goede boodschap van onze duurzame visserij te vertellen. Dat ging prima en smaakte naar meer. Maar het leerde ook lessen voor verbetering. We vatten samen het plan op om ons nog beter te presenteren op het Havenvistijn in Oudeschild, op de Flora- en Visserijdagen in Den Oever en bij de Wereldhavendagen in Rotterdam. De kleine stand die voor Sail werd gemaakt werd uitgebreid. Er kwam zelfs een heuse aanhanger waarin de stand en de spullen konden worden opgeslagen. Er werd een flyer ontworpen en daar werden er 20.000 van geprint.

Wereldhavendagen en Flora- en visserijdagen Den Oever

Op 12 augustus was het Havenvistijn op Texel de geweldige eerste presentatie. Komend weekeinde staat de stand in de afslag van Den Oever en volgend weekeinde staan we in Rotterdam. In het hartje van de Maasstad op de kade van de Rijnhaven, waar de TX 1 naast de stand zal zijn afgemeerd. Bij de Wereldhavendagen zijn we ook onderdeel van het onderwijsprogramma en van de ‘doe expeditie’ voor jong en oud. Kortom: we hebben het professioneel aangepakt en hopen op een goed resultaat.

Dat zo’n aanpak behoorlijk wat geld kost zal niemand verbazen, maar VisNed en EMK zijn ervan overtuigd dat het een verantwoorde besteding van sectorgelden is, onder het motto: “Als we het doen, dan doen we het ook goed.” Daar komt bij dat het laat zien dat VisNed als de belangenbehartiger voor de sector en EMK als actiegroep van varende vissers perfect in elkaars verlengde samen kunnen optrekken, zoals we dat ook bij de actie in Brussel deden. Graag tot ziens 

← Overzicht