Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Verklaring VisNed naar aanleiding van incident met ARM 7

donderdag 31 augustus 2017

Bij VisNed kwam gisteren het bericht binnen dat de NVWA aangifte heeft gedaan van poging tot doodslag tegen 8 bemanningsleden van de ARM 7. Wij zijn erg geschrokken van dit bericht. Wat er precies is gebeurd weten we nog niet, dus daar kunnen we nu niet op reageren. Dat zullen we pas doen als alles duidelijk is. Wel weten we dat het een enorme impact zal hebben op de visserijgemeenschap die het betreft.

 

VisNed hecht eraan heel duidelijk te maken dat het gebruik van illegale netvoorzieningen niet kan worden getolereerd. VisNed wijst de leden van de bij haar aangesloten PO’s nadrukkelijk op de gevolgen wanneer schippers ervoor kiezen om toch gebruik te maken van illegale netvoorzieningen. Niet alleen voor henzelf. Wanneer een visser wordt betrapt op het gebruik ervan, brengt hij de maatschappelijke reputatie van hele sector ernstige schade toe.

 

VisNed werkt samen met haar achterban hard aan het bijstellen van het niet altijd positieve imago van de sector. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken dat het duurzame visserijbeheer de afgelopen jaren geleid heeft tot een ongekend goede visstand. Dat innovatie in pulstuigen geleid heeft tot enorme brandstofbesparingen en veel minder bodemberoering. En dat de Nederlandse visserij via Fishing For Litter veel vuil uit zee opvist en aan land brengt. We zien voorzichtig meer vertrouwen ontstaan in de Nederlandse visserijsector. VisNed vindt het belangrijk dat de sector zelf laat zien dat ze dat vertrouwen waard is.

← Overzicht