Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

VisNed houdt visserijbelang op de agenda in discussie over Wind op Zee

vrijdag 21 juli 2017

Duurzame energie is een ‘buzz-woord.’ Ook in de kabinetsformatie. Nederland moet een achterstand inlopen op dat gebied. En iedereen is het erover eens: dit moet via het bouwen van grootschalige windparken op zee. Joekels van turbines met een hoogte van meer dan 200 meter, die op 1,5 tot 2 mijl uit elkaar komen te staan. Enorme parken dus. De vraag is niet of die er komen, maar waar. VisNed wil in elk geval dat ze niet op belangrijke visgronden komen te staan.

Er lopen diverse inspraaktrajecten over wind op zee. Bij deze trajecten heeft de visserij steeds het gevoel dat we misschien wel gehoord worden, maar dat er niet naar ons wordt geluisterd. Toch gaan we niet bij de pakken neerzitten. We maken bijvoorbeeld kaarten van het Nederlandse deel van de Noordzee waar we onze visserijactiviteiten op aangeven. Daarmee geven we de plekken die behouden moeten blijven. Dat kost veel tijd en de planning is dat we daar dit najaar mee klaar zijn.

Omdat tijdens een kabinetsformatie ontwikkelingen zomaar in een enorme (politiek gedreven) stroomversnelling kunnen raken, produceren we nu een voorlopige ‘schetskaart’. Die zal niet op de tiende mijl nauwkeurig zijn, maar geeft wel helder aan waar de ‘hotspots’ liggen. Daarnaast gaat het VisNed-team door met de analyse van VMS-gegevens, gecombineerd met plottergegevens.

Bij VisNed zetten we alles op alles om het visserijbelang in de discussie over wind op zee op de agenda te houden. Het destijds door het toenmalige Productschap Vis gepresenteerde concept “Vissen op een Postzegel” is nog steeds super actueel. Voor velen buiten de visserij is het geringe economische belang van de sector aanleiding om visserij weg te poetsen met bijvoorbeeld opmerkingen als ‘de zee is toch groot genoeg’.

Wij weten beter, en daarom blijft VisNed herhalen dat er gezocht moet worden naar plekken voor natuur en wind op zee die zo gekozen worden dat visserij optimaal haar werk kan doen. Niet als vroeger, dat is duidelijk, maar wel in een duurzame toekomst. En die komt er alleen in goed overleg!

← Overzicht