Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Brexit, een volgende fase is begonnen

vrijdag 21 juli 2017

De Brexit onderhandelingen in Brussel zijn nu ‘echt’ begonnen. Hoewel?  De Britten maken geen slagvaardige indruk en de onderlinge irritatie tussen de onderhandelaars van de EU en het VK lijken toe te nemen. De klok tikt ondertussen door, want 29 maart 2019 is het moment van Exit voor het Verenigd Koninkrijk. En voor die tijd wil het Verenigd Koninkrijk met een nieuwe visserijwet komen. Voor visserij zijn er vele onzekerheden en zorgen, die VisNed met argusogen volgt.

De kans is groot dat de nieuwe visserijwet lastige technische bepalingen zal bevatten voor onze visserij, net zoals de Noren dat doen. Daar hebben we nu nog geen zicht op, maar VisNed is via EUFA (de European Fisheries Alliance) in nauw contact met de Europese Commissie (DG Mare) in Brussel.

Daar houden we super alert de vinger aan de pols. Dat doet VisNed ook waar het de belangen van eigenaren en opvarenden van vlagkotters betreft. Waar we maar nieuws kunnen vergaren delen we dat. Kort na de vakantie zullen we een bijeenkomst met onze leden met vlagkotters en met hun adviseurs beleggen. We willen optimale afstemming garanderen, zodat we schouder aan schouder staan voor de belangen van de vissers en daarmee de hele sociaaleconomische gemeenschap eromheen. 

Ook is VisNed nadrukkelijk aanwezig op bijeenkomsten die de banken en grote accountantskantoren over Brexit organiseren. Ons lidmaatschap van VNO NCW is in dit verband van belang, want via die vereniging hebben we ook een directe ingang in het Brexit lobbycircuit.

In zijn column in Visserijnieuws van deze week geeft Pim Visser een gedetailleerd inkijkje in de Brexit keuken van VisNed. 

← Overzicht