Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Duidelijkheid over Puls-dossier laat op zich wachten

vrijdag 7 juli 2017

Het zou zomaar kunnen dat het nog wel een maand of 10 duurt voor er definitief uitsluitsel komt over de toelating van puls. De focus van VisNed ligt nu op de besluitvorming binnen de Visserijcommissie van het Europese Parlement, want daar wordt op dit moment de toon gezet.

De situatie rondom de toelating van het Pulstuig wordt besproken en behandeld in het kader van de nieuwe verordening ‘Technische Maatregelen’. Die verordening wordt nu in het Europese parlement besproken en de leden van de Visserijcommissie bepalen dan hun standpunt. Dus ook over puls. De stemmingen in de Visserijcommissie zijn voorzien voor begin oktober en de stemming in de plenaire vergadering van het Europees Parlement voor november of december. Daarna beginnen de zogenaamde “trilogen”, de onderhandelingen tussen Europese Commissie, Europees Parlement en de Lidstaten over de nieuwe verordening Technische Maatregelen.

De situatie rondom puls visserij is al met al een erg ingewikkelde. Het is enerzijds een geval van ”onbekend maakt onbemind”. Maar is anderzijds ook een dossier met een heel hoge ”gunfactor”. Daarom steken wij er zoveel tijd in. Want uit de Brusselse besluitvorming komt een basisverordening met afspraken die de lidstaten rondom de Noordzee in de Scheveningengroep moeten gaan invullen. En daarbij speelt de gunfactor een grote rol.

En dan is er natuurlijk Brexit. En daar zit misschien nog wel het grootste gevaar. De Britten zitten immers vanaf 2019 niet meer in de Scheveningengroep. Het zou zomaar kunnen dat de Britten in hun nieuwe visserijwet het gebruik van puls beperken of verbieden.

VisNed zit bovenop de lobby. Over twee weken gaat Pim Visser bijvoorbeeld naar het oosten van Duitsland om deel te nemen aan een groot overleg over actuele visserijpolitieke onderwerpen. Het gaat daar over het nieuwe Noordzeeplan, de aanlandplicht en natuurlijk de pulsvisserij. Onze lobby op dit onderwerp is er een die continu doorgaat. 

← Overzicht