Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Brexit: De regering van het Verenigd Koninkrijk zet eerste stap

vrijdag 7 juli 2017

Het was niet de vraag of het ging gebeuren, maar wel wanneer: opzegging van het London verdrag uit 1964. Over twee jaar gaat de opzegging in werking. Feitelijk wijzigt er niets, maar de Britten hebben nu wel de handen vrij bij de Brexit-onderhandelingen. En daar wordt straks besloten over de toekomst van de Nederlandse kottersector. Tot die tijd blijft het onduidelijk over wat er gaat gebeuren met de toegang tot de belangrijke 12 en 200 mijlszone. Net als de grote zorgen die VisNed hierover heeft.

Sinds de Britten besloten hebben om de Europese Unie te verlaten, zien de Britse vissers kansen schoon. Zij schreeuwen het van de daken,” wij willen onze zee terug”, “Het is onze vis voor onze vissers“ en ga zo maar door. Tegelijkertijd is er een ministerie wat enerzijds vissers tevreden moet houden en anderzijds erg realistisch met Europa moet overleggen. Vanwege de grote interne druk verwacht VisNed dat dit keiharde onderhandelingen worden. En als die verkeerd aflopen zien wij een donker scenario voor onze kottersector.

Zorgelijk scenario

Als het fout gaat, kan dat zomaar enorm negatieve gevolgen voor de Nederlandse kottersector hebben. Inclusief visafslagen, visserijscholen, visserijonderzoek, grote delen van visverwerking en vishandel. Een zorgelijk scenario maar zover is het nog lang niet! Om die reden zet VisNed zich keihard in op dit dossier. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en vragen waar mogelijk aandacht voor deze zaak. Daarom is VisNed ook heel actief betrokken in EUFA de Europese alliantie van visserijorganisaties.

VisNed klaar wakker!

In het nieuws werd deze week gesuggereerd dat VisNed een laconieke houding zou hebben van ”ga maar rustig slapen”. Niets is minder waar. VisNed heeft de afgelopen tijd heel veel aandacht gevraagd voor het onderwerp. En met succes. Want de opzegging is volop in de media geweest. Pim Visser was live aanwezig in het programma ‘Met Het Oog Op Morgen’ van de NOS radio. Verder besteedden tv-programma “Nieuwsuur”, regionale omroepen en bijna alle landelijke dagbladen veel aandacht aan het onderwerp.

Ook politiek zit VisNed niet stil. Vorige week vrijdag was er een prima bijeenkomst op Urk, met het kamerlid Elbert Dijkgraaf, georganiseerd door de SGP. Daar heeft Pim Visser, in een heldere presentatie, onze grote zorgen toegelicht. Ook zijn er inmiddels Kamervragen gesteld over de Britse opzegging van het verdrag. Een goede zaak! Maar ondertussen gaat het lobbywerk in de Europese visserij alliantie gewoon door. Nog voor we eind juli met vakantie gaan staan nog een aantal acties, ontmoetingen en besprekingen gepland. We zetten er dus voluit op in! Want de belangen van vissers, hun families, ja van de hele visketen zijn enorm! Een goede uitkomst van Brexit voor de visserij is echt een kwestie van erop of eronder!

← Overzicht