Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Controle garnalensector: kan cameratoezicht kaaipraat voorkomen?

vrijdag 7 juli 2017

Het zeven van garnalen is tot voorheen gecontroleerd door de NVWA. Vorig jaar heeft de overheid bepaald dat dit soort controles niet meer tot haar kerntaak behoren.  De NVWA controleert nu alleen nog het systeem dat wordt toegepast. In de garnalensector is de daadwerkelijke controle nu opgepakt door de Branche Organisatie(BO) Garnaal. Afgelopen week vergaderde het bestuur om de eerste periode te evalueren.

De BO Garnaal bestaat uit leden van de garnalenhandelsvereniging VEBEGA, de PO’s en de Visafslagen. VisNed-voorzitter Maarten Drijver maakt deel uit van het bestuur van de BO. VisNed heeft het afgelopen jaar nadrukkelijk gepleit voor een geleidelijke in plaats van een abrupte overgang van overheids- naar private controle. Dat is afgewezen en daardoor moest Control Union onder ”stoom en kokend water” de private controles opzetten. Dat liep natuurlijk niet allemaal feilloos, maar veel van de kritiek is te verklaren en zaken zijn inmiddels sterk verbeterd en verbeteren nog steeds.

De controle op het zeefproces is door de BO Garnaal uitbesteed aan het bedrijf Control Union, Vertegenwoordigers van dat bedrijf hebben tekst en uitleg geven. Daar blijkt dat veel “kaaipraat” door afslagen en aanvoerders tot onmetelijke onrust leidt in de sector. Dat heeft tot gevolg dat aanvoerders overstappen van de ene zeeflocatie naar de andere. Dit soort onrust is echter heel schadelijk en moet eigenlijk zo gauw mogelijk stoppen.

De enige manier om de rust terug te krijgen is het nadrukkelijk creëren van een gelijk speelveld. Control Union heeft daar ideeën over en is over oplossingen in contact met een hightech bedrijf. Dat bedrijf is gespecialiseerd in cameratoezicht.  Daarbij moet niet gedacht worden aan mensen die de hele dag op schermen zitten te kijken, maar aan volledig geautomatiseerde processen met beeldherkenning. De camerabeelden leggen vooral vast wat er fout gaat in een proces, bijvoorbeeld de snelheid van de zeef en de band, de hoeveelheid garnalen die opgevoerd wordt, of er mensen in de buurt komen, etc.  Maar de technische ontwikkeling in deze beeldherkenning gaat hard en kan heel snel veel meer. Zo zijn er bijvoorbeeld nu al camera’s die op heel hoge snelheid pinda’s tellen, keuren en selecteren.

De presentatie was indrukwekkend en lijkt veel mogelijkheden te bieden. Daarom gaat een werkgroep vanuit de BO Garnaal zich verdiepen in de mogelijkheden van deze technologie. VisNed is er voorstander van dat er een gelijk speelveld komt en is daarom geen principieel tegenstander van gebruik van de modernste technische middelen, inclusief camera’s. Maar over dit onderwerp en de ontwikkelingen is het laatste woord zeker niet gezegd. Wordt dus vervolgd!

← Overzicht