Contact informatie

Postbus 59
8320 AB URK
Telefoon: 0527-684141
Fax: 0527-684166

Presentatie VisNed en EMK op Sail 2017 in Den Helder smaakt naar meer

vrijdag 7 juli 2017

Op het grote publieksevenement Sail 2017 in Den Helder, was VisNed nadrukkelijk, aanwezig. Onder meer bij Summerlabb, waar pulsvisserij als duurzame innovatie op zee werd gepresenteerd. Maar ook tijdens een vaartocht voor relaties op de vrijdagmiddag en op de kade met een publieksattractie waarmee aandacht voor de pulsvisserij werd gevraagd. Daarbij werd nauw samengewerkt met EMK. Dat beviel zo goed dat we ook samen naar meer evenementen gaan deze zomer, waaronder de Wereldhavendagen in Rotterdam van 1-3 september.

Bij de opening van het Summerlabb seminar kreeg onze VisNed-voorzitter Maarten Drijver de kans om visserij als innovatieve en duurzame gebruiker van de Noordzee neer te zetten. Dat lukte prima. Drijver riep de aanwezige bestuurders van NGO’s, windenergie- en olie en gasbedrijven op om met elkaar in gesprek te gaan over het ruimtegebruik op zee.

De vaartocht met onze relaties op vrijdagmiddag werd aangegrepen om niet alleen te genieten van het schouwspel van barken, clippers, windjammers en moderne marineschepen, maar ook bij te praten over allerlei actuele zaken rondom de visserij. En om onze gasten niet al te hongerig weer huiswaarts te laten keren, werd natuurlijk aan boord o.a. scholfilet gebakken.

Spelelement

Hoe leg je mensen uit dat de visserij innovatief is, en met de pulsvisserij ook duurzaam bezig is? Dan moet je eerst de aandacht trekken. Daartoe hebben we een speciale attractie gebouwd. Een behendigheidsspel, waar het publiek (net als op de kermis) vallende “Strengen van pulstuigen” moet proberen te vangen. Voor de deelnemer met de meeste behendigheid was er een EMK T-shirt beschikbaar.

Puls voelen

Naast deze attractie was de pulsbak van het Innovatiecentrum Zuid-West opgesteld, zodat de aanwezigen ook de prikkel van de puls zelf konden voelen. Het was mooi om te zien dat kinderen hun kleine handen veel langer in de bak durfden te houden dan de ouders met de wat grotere handen. Dat gaf ons mooi de gelegenheid om uit te leggen dat grotere vissen sterker op puls reageren dan kleinere vissen.

Zoals aangegeven gaan we de attractie verder verbeteren en samen met EMK inzetten bij het HavenVistijn op Texel, bij de Flora en Visserijdagen in Den Oever en tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Allemaal mogelijkheden om onze visserij als duurzame, innovatieve en maatschappelijk verantwoorde bedrijfstak over het voetlicht te brengen. Dat wij daarin samen (blijven) optrekken met EMK helpt enorm.

← Overzicht